Graag een duidelijk anti-rookbeleid

Minister Schippers is deze week op werkbezoek in China. Ze gaat onder andere een kijkje nemen bij het Chinese Center for Disease Prevention and Control. Dit centrum zou het erg druk moeten hebben met het terugdringen van het grote aantal rokers in China: 53 procent van de mannen rookt en 2,4 procent van de vrouwen.

Ter vergelijking: in Nederland rookt 27 procent van de mannen en 23 procent van de vrouwen.

China

In mei 2011 heeft de Chinese overheid roken in openbare ruimtes verboden. De ‘State Tobacco Monopoly Administration’ controleert het naleven van dit verbod en is tevens eigenaar van ‘s werelds grootste sigarettenfabrikant, de China National Tobacco Corporation.

Reclame op tv en radio voor sigaretten is niet toegestaan, in plaats daarvan investeert de tabaksindustrie haar geld in sponsoractiviteiten. Zoals in de bibliotheken van lagere scholen, waar dan boven de ingang van de school het bedankje staat: ‘Tabak helpt je je talenten benutten’. En ze heeft een fonds opgericht voor een ‘Healthy Mothers’ campagne. Kinderen en vrouwen, de ideale doelgroep voor de sigarettenfabrikanten om hun afzet te vergroten.

Californië

Nee, in China zal demissionair minister Schippers niet leren hoe je een effectief anti-rookbeleid kunt neerzetten. Daarvoor kan zij wellicht beter naar Californië afreizen en een kijkje nemen bij  het ‘California Department of Public Health’.  In 1990 is daar het ‘California Tobacco Control Program’ van start gegaan.

De belangrijkste elementen van het beleid van de Californische overheid zijn:

  1. accijnsverhoging op tabak ; een deel van de opbrengst werd geïnvesteerd in het Tobacco Control Program van openbare plaatsen, zoals het strand en terrassen
  2. beschermen van kwetsbare groepen tegen agressieve marketingtechnieken van de tabaksindustrie (jongeren, lage sociaal economische klasse, Afro-Amerikanen) door gerichte media-campagnes
  3. ondersteuning bij stoppen met roken, met als belangrijkste component de California Smokers Help Line

Verslaving

In 1990 rookten nog meer dan twintig procent van de Californiërs, inmiddels is dat gedaald tot rond de tien procent. Californiërs hechten aan hun vrijheid, en willen daar graag in een goede gezondheid van genieten. Roken wordt niet gezien als een vrije keuze maar als een verslaving die niet alleen je eigen gezondheid maar ook die van anderen in gevaar brengt.

Anti-rookbeleid

Ik ga er vanuit dat het nieuwe kabinet deze visie deelt en vertaalt in een duidelijk anti-rookbeleid. De eerste stap is door het demissionaire kabinet gezet, in het Lenteakkoord, met een accijnsverhoging op tabak en de volledige vergoeding van stoppen met roken begeleiding.

De vervolgstappen voor het nieuwe kabinet zijn eenvoudig: start campagnes om kwetsbare groepen, zoals jonge meiden, weerbaar te maken tegen de verleiding van de tabaksindustrie. En faciliteer een ruim en drempelloos aanbod van stoppen met roken begeleiding vanuit de nulde, eerste en tweedelijnszorg. Ik ben ervan overtuigd dat we met stevig overheidsbeleid het aantal rokers in tien jaar tijd kunnen halveren.