PinK-FOX meets RAND

Vanaf januari tot en met juli is PinK-FOX actief in de Verenigde Staten, in Los Angeles om precies te zijn. Miriam is daar te gast bij de RAND Corporation als visiting researcher en Bart heeft een sabbatical van zijn huisartsenpraktijk en gaat zijn e-health passie uitleven.The RAND Corporation is een van oorsprong Amerikaanse denktank, in 1946 opgericht door de Amerikaanse Air Force. RAND-onderzoek richt zich op het ontwikkelen van oplossingen voor complexe problemen door onderzoekers van verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Historisch gezien heeft RAND een sterke focus op defensie, de helft van het onderzoek is gericht op veiligheid. De rest van het onderzoek gaat voornamelijk over gezondheid, maar ook onderwijs, justitie, bevolkingsonderzoek en internationale economie. Het meeste onderzoek wordt gedaan in opdracht voor de overheid.

Het hoofdkwartier van de RAND Corporation bevindt zich in Santa Monica, L.A., op een steenworp afstand van de Pacific Ocean. Er zijn ook vestigingen van RAND in Europa (Cambridge, Brussels) en in Qatar. Sinds vorige week vrijdag ben ik officieel ‘a visiting researcher’ bij RAND Health, om precies te zijn bij de Southern California Evidence-Based Practice Center, dat onderdeel uitmaakt van het hoofdkwartier (hieronder centraal op de foto).

Met hulp van google-maps heb ik de weg per fiets naar mijn werk uitgestippeld, volgens google op speciale fietspaden, in de praktijk is dat een strook rechts op de weg waarbij je vooral uit moet kijken voor uitstappende automobilisten aan de rechterkant en voorbij scheurende auto’s aan de linkerkant. Maar dat geeft allemaal niets want als ik er bijna ben dan heb ik het mooiste fietsuitzicht van de wereld, waardoor ik de komende tijd nooit met tegenzin naar mijn werk zal gaan!

Onze eerste ervaring met de gezondheidszorg in Amerika was in het Westside Family Health Center. Hier kwamen we terecht voor de Mantoux-testen voor onze kinderen, die verplicht waren voordat ze op school werden toegelaten.

De Westside Family Health Center is een non-profit community clinic. De zorg die ze leveren is een combinatie van huisartsenzorg met jeugdgezondheidszorg en ‘public health’.

Je kunt er terecht voor:

  • physical exams (waaronder ook de schoolarts-controles voor kinderen en een sport medisch onderzoek), rijbewijskeuringen, screeningsonderzoek (visus,gehoor en op loodvergifiting!), colposcopieen, ‘drug-testing’, TBC-testing.
  • anticonceptie, SOA-testen, gynaecologisch onderzoek, zwangerschapstesten en counseling, menopauze-klachten, mammogrammen en uitstrijkjes
  • chronische aandoeningen (astma, diabetes, hypercholesterolaemie en hypertensie),
  • huidproblemen
  • cryotherapie
  • Vaccinaties
  • Tiener’counseling’.

Opvallend is dat er ook veel groepsgewijs wordt gedaan; zoals zwangerschapscursussen, cursussen voor mensen met een chronische aandoening, diabetes, moeder en kind ‘support groups’, MSM (men who have sex with men) support groups, ‘peer-education’ classes en ‘reproductive health’ classes.

Daarnaast wordt er ook ondersteuning geleverd aan moeders die borstvoeding geven, en wordt er ‘street outreachend’ gewerkt.

De wachtkamer is sober, met wel veel informatie, met als meest opvallende de missie, visie en kernwaarden van de kliniek mooi ingelijst aan de muur.

Ook opvallend is de toch wel forse bureaucratie en wachttijd. Nadat we ons gemeld hadden bij de balie mochten we plaatsnemen, waarna we na drie kwartier wachten ons weer konden melden bij de balie, toen een aantal formulieren kregen die we moesten invullen, waarna we opnieuw moesten wachten, toen naar een andere wachtkamer werden gestuurd, waar we weer moesten wachten, en nadat we daar betaald hadden (kosten afhankelijk van maandinkomen, wij betaalden 20 USD voor een Mantoux), werden uiteindelijk de Mantoux testen bij de kinderen gezet. Die vervolgens wel uitgebreid beloond werden met Hot wheels autootjes, kleurpotloden en educatieve spelboekjes.

Terug naar RAND. De Southern California Evidence-Based Practice Center is een geoliede onderzoeksafdeling, met als expertise het ‘reviewen’ van de biomedische literatuur als het gaat om ‘benefits, harms, and costs’, en het Center ontwikkelt zelf nieuwe methodes om wetenschappelijk bewijs te bundelen. De meeste opdrachten komen van de Agency for Health Care Research and Quality (de AHRQ), waar ze ook onderdeel van uitmaken. Daarnaast zijn ze geaffilieerd met 3 universiteiten in het zuiden van California (waaronder de UCLA), met het Cedars-Sina Medical Center, en werken ze intensief samen met de Veterans Health Administration en is er nog een link met de internationale Cochrane collaboration. Sinds mijn komst hier heb ik al verschillende onderzoekers gesproken, die bijna zonder uitzondering verbonden zijn aan minstens twee instituten. De staf van de afdeling bestaat uit 12 (!) personen, en dan is er nog een ‘management committee’ van 6 personen die de coordinatie tussen de verschillende instituten bewaakt. Het aantal lopende projecten is ook zo ongeveer 12, met uiteenlopende onderwerpen zoals een systematisch review project over palliatieve zorg en een project waarbij men ‘rapid reviews’ schrijft op verzoek van de polikliniek over praktische onderwerpen zoals de mogelijke rollen van verpleegkundigen in patient centered medical homes.

Zoveel onderwerpen op zo’n kleine afdeling met zoveel dwarsverbanden met andere organisaties, je vraagt je af hoe dat in de praktijk werkt. Nou, als een geoliede onderzoeksmachine. De onderzoekers beheren hun eigen ‘grant’ financieel gezien en ‘huren’ collega’s in om bepaalde klussen te doen, bijvoorbeeld een statisticus of een onderzoeksassistente. Iedereen schrijft nauwkeurig uren en voor elk overleg/afspraak moet duidelijk zijn op welk project die tijd wordt geschreven. Als onderzoeker schrijf je ook in op bepaalde projecten (bijvoorbeeld onderzoeksvragen vanuit de AHRQ), of je schrijft je eigen aanvragen. Om je baan te behouden moet je druk genoeg zijn, want je moet in feite je eigen salaris verdienen door voldoende uren aan het werk te zijn. Dat maakt iedereen super service-gericht, als je je werk goed doet dan willen mensen met je samenwerken en je inzetten op hun project. Er wordt dus ook samengewerkt met mensen van andere afdelingen binnen RAND. Deze manier van werken is transparant en hard, als je niet goed genoeg bent en je haalt niet genoeg werk binnen dan word je gewoon ontslagen (ontslagbescherming kennen ze hier niet).