Uitstrijkje vergroot kans overleving?

Uitstrijkje vergroot kans overleving

Wanneer de diagnose baarmoederhalskanker na een uitstrijkje wordt geconstateerd is er meer kans op genezing dan wanneer de diagnose wordt vastgesteld op basis van sympomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Institute waarbij 1.230 vrouwen met baarmoederhalskanker acht jaar lang zijn gevolgd, zo schrijft Trouw.

Uitstrijkje of symptomen

Bij de vrouwen die een uitstrijkje lieten maken, bleek 92 procent te zijn genezen van de ziekte. Bij de vrouwen die de diagnose kregen op basis van hun symptomen lag de genezingskans op 66 procent.

In Nederland worden vrouwen van 30 tot 60 jaar elke vijf jaar uitgenodigd voor een uitstrijkje.

Bovenstaand artikel werd op 2 maart 2012 gepubliceerd in de rubriek ‘Uit de media’ van Artsennet.

Dat de kans om baarmoederhalskanker te overleven groter is wanneer de diagnose wordt gesteld naar aanleiding van een uitstrijkje dan wanneer dit op basis van symptomen gebeurt is nauwelijks opmerkelijk te noemen. Vrouwen die zich met klachten melden zullen haast per definitie een slechtere prognose hebben dan symptoomvrije vrouwen.

Wat wij natuurlijk graag vernemen is of vrouwen die deelnemen aan het landelijke screeningsprogramma minder kans hebben om aan baarmoederhalskanker te overlijden dan vrouwen die hieraan niet deelnemen. Helaas hierover in dit bericht geen enkele mededeling.

Een spannende zoektocht naar de oorspronkelijke bron van dit bericht leidt de lezer eerst van Artsennet naar Trouw. In dit dagblad wordt verwezen naar Gezondheidsnet.nl, alwaar men naar BBC News verwijst, waar blijkt dat de echte bron nota bene het BMJ is!

Ook in het BMJ kunnen de auteurs het overigens niet laten om eerst de meest indrukwekkende cijfers te presenteren: een ‘statistically significant difference in cure of 26% when women with screen detected cancer were compared with symptomatic women’. Gelukkig hebben zij vervolgens wel verder gekeken dan hun neus lang is. ‘Symptomatische vrouwen’ overleefden significant vaker (14%) wanneer zij deelnamen aan een screeningsprogramma, dan wanneer zij te laat of niet een uitstrijkje lieten maken.

Van een medische nieuwsrubriek als Artsennet verwacht ik een precieze bronvermelding – indien mogelijk van een medisch wetenschappelijk tijdschrift. Ik verwacht bovendien dat klinisch relevante uitkomsten worden gepresenteerd en zit niet te wachten op het herkauwen (hoe verleidelijk en begrijpelijk misschien ook) van pseudo-uitkomsten.